Project Type: Commercial

UAB Hilton Lobby

The renovation of the UAB Hilton lobby and grand staircase created a clean, luxurious space with a professional and collegiate feel.

The lobby is often a university visitor’s first impression of Birmingham and of UAB, so the material palette uses black iron accents and UAB’s green to establish a strong connection to Birmingham—The Iron City—and to the university.

Previously dark and dated, the renovated lobby features high-contrast textures and materials that create four defined zones of use: reception, café, lounge, and waiting.

High-quality furniture, textile selections, and custom wall graphics give each area a comfortable, friendly character.

Seating at the bottom of the renovated grand staircase creates space for hotel guests, visitors, and event attendees to work or relax.

Bright green canopies provide shade on the outdoor deck and reference the UAB brand system.

-->

UAB Early Learning Center

Operated by the university to offer employees safe, high-quality, and convenient on-campus childcare, UAB’s new Early Learning Center was designed to accommodate over 200 children, which doubled the capacity of the previous facility.

The Early Learning Center includes 18,407 square feet of classroom and operational space and a 9,700-square-foot outdoor playground.

Centered around the outdoor playground and indoor play area, the design includes separate spaces for infant, toddler, and preschool age children.

The design of the indoor play area was inspired by a treehouse. A hollow, elevated area representing a tree trunk provides children a place to sit and look out to the activity on the outdoor playground.

Hanging acoustic panels represent the leaves of the tree and clouds. These panels soften the space, add color, and dampen the sound in this area.

Turf hills, ropes, and various hand and foot holds encourage safe climbing.

Nestled between the arms of the building, the outdoor playground is the heart of the facility.

The space is divided into two main play areas to accommodate different age groups and features shade structures throughout.

Surrounded by views from various classrooms and the indoor play area, the playground feels connected to the whole building.

The location of the playground creates a sense of activity throughout the building and allows for constant adult supervision.

Design decisions in the classrooms, including the custom wall graphics, were catered to each age group.

In the older classrooms, child-size bathroom stalls and hand washing stations give children a sense of independence while remaining in view of the teacher.

Additional amenities such as a car seat storage room, break room, and a wellness room provide spaces catered to support parents and staff.

Investing in this new facility and offering UAB faculty and staff discounted childcare reflects the university’s dedication to supporting a positive work-life balance and commitment to the personal and professional success of its employees.

-->

Harmony Venture Labs

This vibrant office space supports a team of innovators, designers, marketers, and operators that launch, grow, and support startups.

The flexible co-working office environment makes it easy for companies of various sizes to work in pods and share amenity spaces.

Lighting, local art, comfortable spaces, and the preservation and modernization of this historic building were the focuses of the design.

We worked closely with the National Park Service during the historic preservation process to protect and maintain important aspects of the building such as wood timber framing (columns, beams, and joists) and exposed interior and exterior masonry with brick detailing.

In the main lobby, the luminous two-story atrium features sound-dampening light fixtures that symbolize the splitting and multiplication of ideas in the startup growth process.

Circulation and proximity to a variety of meeting spaces, coffee bars, and restrooms was important to the team. As a result, the office accommodates a wide range of work styles with spaces for collaboration and quiet, focused work.

Soda-blasting the wood structure and repointing the existing brick walls brought new life to this historic building. Blue tile, carpet, paint, and furniture pieces throughout the space reference the Harmony Venture Labs brand.

Amenities including a library, game room, cafeteria-style break room, and a covered rooftop lounge encourage team members to socialize, connect, and unwind.

-->

Pack Health

Pack Health provides personalized health coaching for individuals suffering with chronic illnesses or comorbidities influenced by mental health and lifestyle behaviors through a digital engagement platform.

Their company headquarters houses their health care advisors, programmers, developers, and other staff members that assist in running the Pack Health platform.

In addition to open office, break rooms, and conference rooms, the space includes a full-scale professional soundstage to support their full-service creative department and provide a studio for companies and freelancers to rent.

-->

20 Midtown

20 Midtown is a mixed-use development that connects UAB and the City Center with ground-floor retailers such as Starbucks, Chipotle, and Publix, and includes parking, apartments, and amenities above.

The complex includes 436 apartments ranging from micro to three-bedroom units and was completed in two phases.

  • LocationBirmingham, AL
  • Project Type
  • Size 982,500 SF
  • Building 1 36 Units
  • Building 2 75 Units
  • Building 3 325 Units
  • Award 2017 Merit Award, AIA Birmingham

Phase I consists of Building 1 and 2—a combined 111 units—retail space and parking.

The ground floor retail spurs activity on the street while hiding parking behind and above. The apartments and rooftop terrace give a terrific view of the city skyline and Red Mountain.

The design is sleek—using metal panels, zinc, concrete, and stucco to blend the various uses and define the layers of public and private spaces.

Phase II (Building 3) consists of 325 micro to three-bedroom units with retail, restaurants, parking, and amenities.

The interiors are comfortable and modern with high-quality, neutral finishes in the units and bold, bright colors in the public spaces.

With ground floor retail, gathering spaces, a fitness center, and a pool deck, amenities are key to this phase of the development. The amenity deck serves the entire complex and includes the development’s pool, bocce courts, green space, outdoor grilling, and hammocks.

-->

Total on 1st

This renovation of the first floor of the historic Woodward Building in downtown Birmingham houses a clinical spa that offers the most advanced non-invasive treatments for the body, face, and skin.

Soft, fluid forms and earthy, sophisticated Italianate tile and bronze materials reference the practice’s branding, the Neolithic earth goddess, fertility symbols, and the rivers of life. Flowing water features, scented air, and soothing sounds enhance the visitor experience.

  • LocationBirmingham, AL
  • Project Type
  • Award 2023 Best of Show, International Interior Design Association
  • Award 2023 Best of Healthcare, International Interior Design Association

The entrance lobbies and treatment bar are bright and open with views to the busy street outside.

Inside the main entrance, visitors are greeted at a curved desk with water imagery and the spa’s branding projected on the wall above.

The large, curving walls are coated in a shimmering, iridescent plaster and conceal the waiting room and clinical spaces, creating separation to ensure privacy and relaxation.

The lighting and materials in the waiting room, hallway, treatment rooms, and restrooms create a quiet, soothing environment.

Shelves inspired by the shape of a water droplet display skincare product offerings.

Behind the retail area, the oval-shaped waiting room is covered in a custom wallcovering inspired by the spa’s branding, and oval windows allow a limited amount of natural light into the space.

Taking inspiration from water and elements of nature, the space provides a place of relaxation and respite from the busy downtown environment just outside its doors.

-->

Massey Building

CCR is currently working with Jamie Justice (Colliers International Alabama) and John McCary (Rader McCary) on the renovation of the historic Massey Building. Focused on the lobby, the renovation will create an elevated, energized entry to this historic building.

-->

UAB Volker Hall 6th Floor

UAB School of Medicine’s newest facilities in Volker Hall feature faculty offices, small group collaborative learning spaces, and a student lounge.

Glazing was used throughout the floor to take full advantage of natural daylighting and city views.

The project blends a refined commercial interior aesthetic with the building’s original brick and concrete structure.

-->

Shipt Tower

This 120,000 SF renovation includes six floors of office space, conference and training rooms, a gym open to all building staff, amenity areas, and the Welcome Center on the building’s first floor.

The design features raw, structural concrete and glazing to allow natural light to penetrate the space.

The office space includes a reception and waiting area, lounge, break rooms, telephone rooms, conference rooms, and open office with sit/stand workstations. Like the Welcome Center, the upper floors are highly collaborative and characterized by a sleek, modern style.

Furniture and carpet selection deliver bold pops of green to reference Shipt’s branding and color palette. Lighting fixtures also create visual interest in the reception area and large conference rooms.

A testament to Shipt’s culture and creativity, amenity areas such as the arcade, bar, game room, and Refresh Room provide an opportunity for employees to relax and recharge away from their desks.

Although they remain cohesive with the rest of the space, the amenity areas feature a more casual, playful style and function.

A triptych by Nashville-based artist Tess Davies enhances the colorful style of the Arcade. Custom neon signage by Magic City Neon and artwork by local artist Sara Heath enhance the tranquil, relaxing environment of the Refresh Room.

-->

Lakeview Green

This 150,000 SF mixed-use development includes 118 pet-friendly apartments ranging from studio to three-bedroom units above retail, restaurant, and office space.

Between the main five-story building and an adjacent two-story building lies a public green space complete with a lazy river and koi pond, fire pits, chess, corn hole, an herb garden, and a pool.

The green space provides residents and members of the community a place to walk their pets, socialize outdoors, play games, and exercise.

The main building features a lobby with lounge seating on each floor to give residents a place to work or socialize outside their apartment while enjoying amazing views of Sloss Furnaces and downtown Birmingham.

Additional amenities include covered parking, a fitness center, and a rooftop terrace with TVs and seating overlooking the City Center.

-->