Project Type: Historical Renovation

St. Francis Xavier Parish Office

Built in the 1950s as a convent, the inconspicuous office building needed a point of entry and more space.

Cutting through the middle of the building created a more inviting entrance and allowed for the addition of a lobby, break room, conference rooms, and more office spaces. The glass gabled structure provides a strong visual focus, creates a place for vertical circulation, and takes advantage of the wooded view beyond.

Through the generosity of the Hayden family and the parish, we were able to bring new life to this building.

Design elements including the light fixture by the front door and the flooring in the lobby and breakroom mimic traditional stained glass.

Downstairs, a hall of offices leads to a new outdoor patio.

-->

Harmony Venture Labs

This vibrant office space supports a team of innovators, designers, marketers, and operators that launch, grow, and support startups.

The flexible co-working office environment makes it easy for companies of various sizes to work in pods and share amenity spaces.

Lighting, local art, comfortable spaces, and the preservation and modernization of this historic building were the focuses of the design.

We worked closely with the National Park Service during the historic preservation process to protect and maintain important aspects of the building such as wood timber framing (columns, beams, and joists) and exposed interior and exterior masonry with brick detailing.

In the main lobby, the luminous two-story atrium features sound-dampening light fixtures that symbolize the splitting and multiplication of ideas in the startup growth process.

Circulation and proximity to a variety of meeting spaces, coffee bars, and restrooms was important to the team. As a result, the office accommodates a wide range of work styles with spaces for collaboration and quiet, focused work.

Soda-blasting the wood structure and repointing the existing brick walls brought new life to this historic building. Blue tile, carpet, paint, and furniture pieces throughout the space reference the Harmony Venture Labs brand.

Amenities including a library, game room, cafeteria-style break room, and a covered rooftop lounge encourage team members to socialize, connect, and unwind.

-->

Theatre Lofts

This Historic Tax Credit-funded renovation combined the Graves building and Robert & Sons building to create 46 unique one and two-bedroom luxury loft apartments.

Located in the heart of the Theatre District, the renovated building is adjacent to the Lyric Theatre and directly across the street from the Alabama Theatre – two of Birmingham’s premier performing arts venues.

The design incorporates the history of the area and of the building itself – creating unique apartments that combine clean, modern style and historical design elements.

The design team included as many of the original building elements as possible to add texture to the space and maintain the building’s historic character.

Beadboard ceilings, exposed brick walls, and original windows, doors, tile, and floors add warmth to the sleek, modern interiors.

Theatre Lofts provides a high-end, mature option for those looking to live in an apartment surrounded by downtown activity and culture.

-->

Jasper City Hall

The renovation of the historic Sherer Auditorium in downtown Jasper will restore the original 1939 Work Progress Administration (WPA) stone building by removing the overlapping shroud added to the building in 1972.

The project also includes a complete interior renovation, and, once complete, the building will host the new Jasper City Hall.

-->

Total on 1st

This renovation of the first floor of the historic Woodward Building in downtown Birmingham houses a clinical spa that offers the most advanced non-invasive treatments for the body, face, and skin.

Soft, fluid forms and earthy, sophisticated Italianate tile and bronze materials reference the practice’s branding, the Neolithic earth goddess, fertility symbols, and the rivers of life. Flowing water features, scented air, and soothing sounds enhance the visitor experience.

  • LocationBirmingham, AL
  • Project Type
  • Award 2023 Best of Show, International Interior Design Association
  • Award 2023 Best of Healthcare, International Interior Design Association

The entrance lobbies and treatment bar are bright and open with views to the busy street outside.

Inside the main entrance, visitors are greeted at a curved desk with water imagery and the spa’s branding projected on the wall above.

The large, curving walls are coated in a shimmering, iridescent plaster and conceal the waiting room and clinical spaces, creating separation to ensure privacy and relaxation.

The lighting and materials in the waiting room, hallway, treatment rooms, and restrooms create a quiet, soothing environment.

Shelves inspired by the shape of a water droplet display skincare product offerings.

Behind the retail area, the oval-shaped waiting room is covered in a custom wallcovering inspired by the spa’s branding, and oval windows allow a limited amount of natural light into the space.

Taking inspiration from water and elements of nature, the space provides a place of relaxation and respite from the busy downtown environment just outside its doors.

-->

Massey Building

CCR is currently working with Jamie Justice (Colliers International Alabama) and John McCary (Rader McCary) on the renovation of the historic Massey Building. Focused on the lobby, the renovation will create an elevated, energized entry to this historic building.

-->

Shipt Tower

This 120,000 SF renovation includes six floors of office space, conference and training rooms, a gym open to all building staff, amenity areas, and the Welcome Center on the building’s first floor.

The design features raw, structural concrete and glazing to allow natural light to penetrate the space.

The office space includes a reception and waiting area, lounge, break rooms, telephone rooms, conference rooms, and open office with sit/stand workstations. Like the Welcome Center, the upper floors are highly collaborative and characterized by a sleek, modern style.

Furniture and carpet selection deliver bold pops of green to reference Shipt’s branding and color palette. Lighting fixtures also create visual interest in the reception area and large conference rooms.

A testament to Shipt’s culture and creativity, amenity areas such as the arcade, bar, game room, and Refresh Room provide an opportunity for employees to relax and recharge away from their desks.

Although they remain cohesive with the rest of the space, the amenity areas feature a more casual, playful style and function.

A triptych by Nashville-based artist Tess Davies enhances the colorful style of the Arcade. Custom neon signage by Magic City Neon and artwork by local artist Sara Heath enhance the tranquil, relaxing environment of the Refresh Room.

-->

Shipt Welcome Center

This renovation of the first floor of Shipt Tower features a welcome center designed to facilitate collaboration and enhance the experience of Shipt’s employees, clients and partners.

Large, illuminated signage and glass doors provide way finding to the welcome center from the building lobby.

Before
After

Inside the glass doors, a reception desk, lounge area and coffee bar create an inviting entry into the space and present a variety of seating Inside the glass doors, a reception desk, lounge area and coffee bar create an inviting entry into the space and present a variety of seating options.

Beyond the coffee bar, workstations and various conference rooms are available for collaborative or individual work. Similar to Shipt’s office space on the floors above, the design is sleek and modern with ample natural light and bold pops of color. 

-->

Biso Collective

Biso believes that a healthy culture is the key to sustainable success, so their space was designed to be welcoming, flexible and multi-purpose.

The design includes a new covered entry at the parking area, open workspace, conference rooms, a community room and café, phone rooms, patio space and a courtyard.

A mixture of bright, bold colors, natural light, and reinvigorated materials create a vibrant environment intended to fuel creativity and collaboration.

The community room furniture was selected with flexibility in mind and can accommodate large group presentations, training sessions and networking events.

A mural painted by Bendy Knees Design and custom conference room signage painted by Fitz Signs & Murals give the space character and highlight local Birmingham artists.

The tile on the kitchen island spells out “Biso” in binary code as a reference to Biso’s work with technology companies.

Soda blasting the ceiling and adding skylights reinvigorated this historic building. Maintaining the wood structure and exposed mechanical, electrical and pendant lighting gives the space a light, modern feel.

Before
After Soda Blasting the Ceiling

The restoration of the exterior was focused on maintaining and elevating the style of this historic train depot building.

We replaced the original roof with metal roofing, insulation and skylights and kept the wood framing exposed below. Windows with small profile black aluminum framing were selected to mimic historic steel windows.

The new covered entry provides clear, easy access to the building from the main parking lot and offers cover to visitors during inclement weather.

Before
After

The combination of dedicated workspace, meeting space and community spaces supports Biso’s culture-focused mission.

-->

Spartan Invest

This historical renovation hosts the headquarters of Spartan Invest, Alabama Rental Property, and Green Rock in the heart of downtown Birmingham. Originally built in 1889 as a hardware store, the three-level building is a qualified historic building complete with original hardwood floors and masonry.

The intent of the design was to celebrate the building’s character, highlight its beauty and illuminate the utilitarian space through skylights and windows.

Utilizing a length-wise running wall allowed for the inclusion of private offices with glazed windows and doors to provide privacy and light.

Locally-sourced materials were used to reflect the beauty of the area, and each desk was handmade by a local artisan.

-->