Down Arrow

The Battery

The Battery is an adaptive reuse of a collection of attached BEBCO (Birmingham Electric Battery Company) buildings previously used for automotive repairs and servicing located at 2nd Avenue South and 22nd Street. 

 Taking advantage of the timber framed structural bones and thick load bearing masonry walls, this building has been transformed into an energetic entertainment node in the city. The project included transforming the original structure into a newly defined building envelope and the development of multiple tenant spaces within the newly defined shell. Less valuable structures were removed to make way for an on-site parking lot, as required by the City of Birmingham.  The existing buildings and structural frames were rehabilitated to extend their service life well into the future.  The street facing warehouse windows were beyond repair. The replacement storefront windows were designed to maximize daylight while honoring the utilitarian history of the buildings. A bright yellow staircase and coordinating tenant entry doors were provided to contrast with the new exterior building finishes.  The new heart and soul of this re-development is a sheltered courtyard with timber framed structure and rehabilitated warehouse windows along the alley side of the courtyard.  The glazing was removed from these warehouse windows to allow the breezes to flow through the space. 

Shots of our work Shots of our work Shots of our work

The Battery

The Battery is an adaptive reuse of a collection of attached BEBCO (Birmingham Electric Battery Company) buildings previously used for automotive repairs and servicing located at 2nd Avenue South and 22nd Street. 

 Taking advantage of the timber framed structural bones and thick load bearing masonry walls, this building has been transformed into an energetic entertainment node in the city. The project included transforming the original structure into a newly defined building envelope and the development of multiple tenant spaces within the newly defined shell. Less valuable structures were removed to make way for an on-site parking lot, as required by the City of Birmingham.  The existing buildings and structural frames were rehabilitated to extend their service life well into the future.  The street facing warehouse windows were beyond repair. The replacement storefront windows were designed to maximize daylight while honoring the utilitarian history of the buildings. A bright yellow staircase and coordinating tenant entry doors were provided to contrast with the new exterior building finishes.  The new heart and soul of this re-development is a sheltered courtyard with timber framed structure and rehabilitated warehouse windows along the alley side of the courtyard.  The glazing was removed from these warehouse windows to allow the breezes to flow through the space. 

Shots of our work Shots of our work Shots of our work Shots of our work
Down Arrow