Down Arrow

Studio GoodLight

Studio GoodLight is a historic renovation of one part of a residential duplex and is a live/work arrangement. Preserving the existing building was a guiding design mantra in an additive approach.

Weathering steel clad the alley-facing entrance wall while the second floor residential addition was clad in Shou Sugi Ban, charred cedar, siding with a weathering steel stair turret leading to a roof terrace. Massive bridge girders, added at some point in the building's history, were cleaned and lacquered to contrast with the white studio walls. A rear stair and hidden door serve as a private entrance while a three-story spiral stair passes by the entrance to the residence allowing studio guests to access the roof top terrace. Patrons enter the studio through an oversized pivoting door leading to a small accessible lobby behind the full height cyclorama wall. Behind the cyclorama wall, the studio explodes into full view, flooded with natural light from a variety of tubular skylights. Each skylight provides a specific lighting purpose for a variety of photographic prerequisites ranging from fashion to food. A full commercial kitchen, garage and wardrobe areas complete the programmatic areas of the studio. Studio GoodLight won the Honor Award from the Alabama Council of the AIA, the Merit Award from the Birmingham Chapter of the AIA and the Best of Residential Design award from The IDIE International Design Association in 2017.

Shots of our work Shots of our work Shots of our work

Studio GoodLight

Studio GoodLight is a historic renovation of one part of a residential duplex and is a live/work arrangement. Preserving the existing building was a guiding design mantra in an additive approach.

Weathering steel clad the alley-facing entrance wall while the second floor residential addition was clad in Shou Sugi Ban, charred cedar, siding with a weathering steel stair turret leading to a roof terrace. Massive bridge girders, added at some point in the building's history, were cleaned and lacquered to contrast with the white studio walls. A rear stair and hidden door serve as a private entrance while a three-story spiral stair passes by the entrance to the residence allowing studio guests to access the roof top terrace. Patrons enter the studio through an oversized pivoting door leading to a small accessible lobby behind the full height cyclorama wall. Behind the cyclorama wall, the studio explodes into full view, flooded with natural light from a variety of tubular skylights. Each skylight provides a specific lighting purpose for a variety of photographic prerequisites ranging from fashion to food. A full commercial kitchen, garage and wardrobe areas complete the programmatic areas of the studio. Studio GoodLight won the Honor Award from the Alabama Council of the AIA, the Merit Award from the Birmingham Chapter of the AIA and the Best of Residential Design award from The IDIE International Design Association in 2017.

Shots of our work Shots of our work Shots of our work
Down Arrow